رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور با بیان اینکه علت اصلی ابتلا به بیماری فشار خون نمک است گفت: سالانه 9 میلیون نفر در جهان به علت فشار خون بالا و 17 میلیون نفر به علت بیماری های قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند.
به گزارش خبرنگار علمی ایرنا ، دکتر مجید حاجی فرجی امروز در همایش زندگی سالم تر با مصرف نمک کمتر اظهار کرد : مصرف غذاهای حاوی نمک یا سدیم زیاد می توانند فشار خون را بالا ببرد و مصرف بیش از حد استاندارد نمک در کشور می تواند بیماری های غیر واگیر دارد به خصوص فشار خون را افزایش دهد.
به گفته وی 17 میلیون نفر سالانه در جهان در اثر بیماری قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند .
حاجی فرجی اضافه کرد : طبق توصیه استانداردهای جهانی بهتر است که میزان سدیم دریافتی در روز بیشتر از 2300 میلی گرم یا کمتر از 5 گرم (یک قاشق مربا خوری ) نمک نباشد که متاسفانه اغلب افراد بیشتر از حد مجاز نمک در رژیم غذایی خود استفاده می کنند.
به گفته وی ذائقه سازی در افراد در کاهش نمک مصرفی یکی از عوامل پیشگیری فشار خون است .
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور اضافه کرد: در کشور هر منطقه ای الگوی غذایی متفاوتی را دارند و می تواند نقش بسیار مهمی در ابتلا به انواه بیماری ها باشد .
حاجی فرجی یاد آور شد : در حال حاضر در کشورهای صنعتی برای کاهش نمک مصرفی جایگزین هایی را در نظر گرفته اند که ضروری در کشور ما نیز برنامه ایی در این زمینه انجام شود مانند کشور فنلاند در زمینه کاهش نمک موفق عمل کرده است .
وی اضافه کرد : کشور فنلاند در 3 دوره 10 ساله توانست هر 10 سال یک گرم نمک مصرف سرانه را کاهش دهد .
حاجی فرجی گفت: کل نمک مصرفی در تهیه غذا و نمکی که از نان ، پنیر ، رب گوجه فرنگی و سایر غذاهای کنسروی و آماده و فست فودها مصرف می شود باید کمتر از 5 گرم در روز باشد .
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور ادامه داد: بیشترین مقدار نمک از طریق نان بوده و به مردم توصیه می شود که از نان های کم نمک استفاده کنند.
حاجی فرجی اضافه کرد : حذف نمک از سر سفره ، جایگرین کردن ادویه ها در غذا ، مطالعه برچسب تغذیه ای و انتخاب غذاهای با سدیم کم از روش هایی است که می توان به کاهش نمک کمک کرد .
وی اضافه کرد : انواع سس ها ، انواع ترشی جات ، فست و فودها ، سوسیس ' کالباس ، ماهی دودی ، غذاهای کنسروی ، پیتزا ، پنیر ، انواع پودر سوپ ها ، چیپس و پفک و .... از غذاهایی که مقدار نمک آن زیاد است .
گلپر گیاهی است معطر که میتوان از تمام بخشهای آن در صنعت غذا و دارو استفاده کرد.
گلپر گیاهی گلدار، علفی و چند ساله از تیره چتریان است.نام علمی این گیاه Heracleum persicum است.
این گیاه بومی ایران بوده و در نواحی نمناک کوهستانی ایران و حاشیههای آن میروید.
همه گونههای این گیاه معطر هستند
و برخی گونهها در آشپزی ایرانی به عنوان ادویه و برخی دیگر در صنعت داروسازی کاربرد دارند.
دانههای گلپر بسیار نازک بوده و دارای طعم تند و معطر است.
پودر دانههای این گیاه بیشترین کاربرد را برای مواد غذایی دارد،
به عنوان مثال پودر گلپر را میتوان روی باقلای پخته،
عدس و دیگر حبوبات،
سیبزمینی پخته و انواع سوپها و خورشها و همچنین روی انار دانه شده پاشید.
خواص دارویی این گیاه عبارتند از:
• مقوی معده و سایر اندامهای گوارش است.
• ضد نفخ است.
• ترشحات معده را زیاد کرده و سموم بدن را دفع میکند.
• ضدعفونیکننده و میکروب کش قوی است.
• باعث ازدیاد شیر مادر است.[کشف سه نوع سلول بنیادی در شیر مادر]
• خوردن کم آن باعث شادی و نشاط میشود.
• برای هضم غذا موثر است.
• برای کمردردهای ناشی از رطوبت مفید است و می توان آن را همراه با غذا میل کرد.
• قطع کننده بلغم و دفع کننده باد و نفخ شکم است.
• بهترین دارو برای معالجه هیستری است.
• دم کرده ریشه آن برای رفع ناراحتیهای عصبی مفید است.
• برای تقویت حافظه کاربرد دارد.[استفاده از گل سرخ برای تقویت حافظه]
توجه:
• مصرف زیاد گلپر سبب سقط جنین میشود، از این رو خانمهای باردار در خوردن زیاد آن مجاز نیستند.